Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Jász-Nagykun-Szolnok megye linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között: Megyei - Szolnok [6. oldal]
részletek »

Jász-Nagykun-Szolnok megye képes leírás: Megyei - Szolnok [6. oldal]

Képes leírás

Itt vagy: jasz-nagykun-szolnok-megye.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 144 db
Megyei hírportál (Szoljon)

Megyei hírportál (Szoljon)

Az oldalon Jász-Nagykun-Szolnok megye és Szolnok városának legfrissebb híreit és eseményeit olvashatjuk az alábbi főbb témakörökben: hírek, sport, galéria, szórakozás, közösség, helyi érték, hasznos és grátisz.

Mesterszállás

Mesterszállás

Mesterszállás község Jász-Nagykun-Szolnok megye Mezőtúri kistérségében. A település megközelíthető közúton: Kunszentmártonról indulva a 44-es úton Szarvas felé Öcsödig, onnan 10 km észak felé. Mesterszállás nagyközség Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részén Békésmegye határában fekszik. Alacsony, csaknem tökéletesen sík területe a szabályozás előtt hatalmas ártér volt, melyen összefolyt a Berettyó és a Körös árvize és jellegzetes folyami üledéket hagyott maga után. A szabályozás idején a Körös zegzúgos és a Tiszától csak méreteiben különböző kanyarulatait átvágták, áradásait pedig gátakkal a kanyarulatok zúgaira korlátozták. Egészséges ivóvízzel a lakosságot 1 ártézi kút vize látja el. Orvos (kézigyógyszertárral) helyben lakik. A kir. adóhivatal és kir. járásbíróság székhelye Kunszentmárton. Képviselőtestülete 10 virilis és 10 választott tagból áll. Rendszeres tisztviselői és alkalmazottai: 2 jegyző, 1 orvos, 1 irodai alkalmazott. Vagyona 6 középület. Lakosainak száma 1930-ban 1696 lélek, 875 férfi, 821 nő, a természetes szaporodás aránya 0.,89%. A lakosságból 1601 rk., 2 gk., 83 ref., 10 ev. vallású. Lakóházainak száma 443. A rk fiókegyház a kunszentmártoni anyaegyházhoz tartozik. A község iskola- és egyházfenntartó kegyúr. Elemi oktatását 4 hatosztályú rk. felekezeti népiskola látja el 4 tanteremben 4 tanerővel. Kulturális intézményei: a községi és a rk. ifjúsági könyvtár, a

Mezőtúr Városi Kórház

Mezőtúr Városi Kórház

Minden betegünk eredményes kivizsgáláshoz, gyógyulásához szükséges a megfelelő együttműködés, ami csak akkor várható el, ha a betegek is tisztába vannak az intézet lehetőségeivel, saját jogaikkal, kötelességeikkel. Ezek megismerését szolgálja honlapunkon található információ, mely reméljük, hogy nem csupán gyakorlati, de értékes és érdekes információkat is közöl Önnel.

Mizse Motel

Mizse Motel

A Mizse Motel Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Budapesttől 90 km-re a Jászberény és Szolnok között lévő 32. számú főközlekedési út mellett Jásztelek község határában a községet Szolnok felé elhagyva az úttól mintegy 800 méterre csodálatos természetvédelmi terület szélén fekszik. A Motel jelenleg 11 szobával üzemel saját termálforrással, termál medencével, szaunával, csónakázási valamint horgászási lehetőséggel rendelkezik A Motel mellett zártterületen 1,5 ha területű park található, a gépkocsival idelátogató vendégek részére, zárt, fedett parkoló biztosított. A Mizse Motelben és a kapcsolódó természetvédelmi területen csodálatos környezetben nyugodt pihenést és kikapcsolódást biztosítunk idelátogató vendégeink számára.

Móricz Zsigmond Gimnázium, Közgazdasági Szakközépiskola

Móricz Zsigmond Gimnázium, Közgazdasági Szakközépiskola

Iskolánk múltja: Kisújszálláson 1717, a város török idők utáni újratelepítése óta folyamatos a gimnáziumi oktatás. Az iskola 1852-ig A Debreceni Református Kollégium partikulája volt. A 19. sz. végi dinamikus gazdasági - társadalmi fejlődés tette szükségessé, a fenntartó egyház és a város áldozatvállalása tette lehetővé, hogy 1894-ben Alpár Ignác terve alapján felépült a gimnázium korszerű, ma is álló épülete, így a megyében az elsők között vált nyolcosztályos gimnáziummá. 1895-től az iskola igazgatója dr. Pallagi Gyula, aki országos rangúvá fejlesztette azt. Unokaöccse, Móricz Zsigmond 1899-ben tett érettségi vizsgát Kisújszálláson. A nagy író kapcsolata itteni barátaival haláláig tartott, élményeinek, tapasztalatainak feldolgozása műveiben kamatozott. Nevét az 1948-ban bekövetkezett államosítás után, 1952-ben vette fel gimnáziumunk. 1964-től a Közgazdasági Szakközépiskola is vonzza Kisújszállásra a környező települések diákjait. A vidéki tanulók elhelyezését 1929 óta a Széchenyi úti, 1982-től az új, Dózsa György úti kollégium is biztosítja, de a helybeli és a naponta bejáró diákok aránya is magas.

Nádas Panzió

Nádas Panzió

Engedje meg, hogy bemutassuk a Tisza-tó mellett fekvő Nádas Pihenőpark nyújtotta lehetőségeket és a kibővült szolgáltatásokat, melyek között minden évszakban talál Önnek megfelelőt. A családosan kikapcsolódni vágyókat szabadtéri medence, napozóterasz, szauna, mini golfpálya, műfüves sportpálya és a Tisza-tó csodálatos vízi világa várja. Egyéni igénye szerint az alábbi programokat is megszervezzük Önnek: lovaglás, pusztakocsikázás, csónaktúra, Tisza-tavi tanösvény látogatás, kerékpártúra, offroad vagy terepjáró túra, valamint madármegfigyelés a Hortobágy és a Tisza-tó festői vidékein. Pihenőparkunk megfelelő helyszín céges rendezvény, csapatépítő tréning vagy tárgyalással egybekötött céges buli lebonyolítására. Családi rendezvények - eljegyzés, esküvő, ballagás, születésnap - lebonyolítását is vállaljuk.

Nagykörű

Nagykörű

Nagykörű - szemünket lehunyva, álmainkban, madárként szállunk a Tisza szőke vizétől, az ártér vén fái között, a barokk templom kertjének cseresznye fajtagyűjteményéig. A parasztházak egyszerű szépségétől a cseresznyevirág hófehér pompájáig, a néptánctól az étteremig, a tiszai naplementétől, a nyári éjszaka frissítő hűvösségéig. Napjainkban az emberek falunkat - sok különleges egyedi ajánlata mellett - azért látogatják, mert lágy, dimbes-dombos lankáival teljes mértékben eltér a szokásos magyar alföldi táj képétől. Magyarország cseresznyéskertje, ahol a hagyomány a modern világgal ötvöződik. Nagykörű sokszínű falu. A Tisza itt valóban szőke, attól kezdve, hogy visszaszállt medrébe az áradó folyó. De ha az égi színek változását követve a víz néha mélykékre vagy acélszürkére vált is, a parti homok aranyló szőkesége a hóig megmarad. Kevés helyen lelni annyiféle zöldet az Alföldön, mint errefelé. A tavaszodó gátoldalak harsány fűzöldje felejthetetlen. A füzek zöldessárga, áttetsző fátyla olyan színélmény, amelyért visszatér a szépet szerető ember. A falu egyszerre természet- és emberközeli, a gát alatt szellőfutamok borzolják a kiöntés kék vizét. Benne a templom tornya tükröződik. Ki ne sétálna szívesen a vadregényes, ismeretlen de mégis csalogató árterekben? A tájháztól kezdve a templomig, a templomtól a gát választóvonaláig. Nézelődni, ámulni, megismerni. Így lesznek a sétákból

Napsugár Gyermekház

Napsugár Gyermekház

A NAPSUGÁR GYERMEKHÁZ önkormányzati fenntartású, művelődési ház jellegű, gyermek-közművelődési, non-profit költségvetési szerv. Feladatunk a kulturális szolgáltató tevékenység: az igényekre épülő mindennapos kulturális programkínálat megteremtése, művészeti, hagyományőrző, szabadidős és ismeretterjesztő programok szervezése elsősorban a 3-16 éves korosztály részére, illetve az ifjúság és a felnőtt korosztálynak.

Palotásy János Zeneiskola

Palotásy János Zeneiskola

Mi a zeneiskola? A 'hivatalos' meghatározás szerint a zeneiskola alapfokú művészetoktatási intézmény, amelyben zeneművészeti ágat oktatnak. Ha egyszerűbben, szeretnénk ugyanezt mondani, a zeneiskola olyan intézmény, ahol zeneoktatás folyik. Hogy még közelebb jussunk a valósághoz, ebben az iskolában a hangszertanuláson keresztül ismerkednek a gyermekek a zenével. Az érdeklődő tanulók egy felvételi meghallgatást követően kezdhetik meg tanulmányaikat. Választhatnak maguknak 'főtárgyat', azt a hangszert amin játszani szeretnének. A Palotásy János Zeneiskolában az alábbi hangszerek tanulására van lehetőség: fuvola, oboa, klarinét, szaxofon, furulya, trombita, kürt, harsona, tenorkürt, tuba, hegedű, brácsa, cselló, zongora, ütőhangszerek, gitár, magánének. A hangszerek tanulásához elengedhetetlen az elmélet elsajátítása, ez a szolfézs órákon történik, mely minden tanuló számára kötelező. A főtárgy órák hetente kétszer 30 percesek, a szolfézs órák hetente kétszer 45 percesek.

Hirdetés
Pipacs étterem

Pipacs étterem

Belvárosi kisvendéglő házias ízekkel, jászsági ételspecialitásokkal, és hangulatos kerthelyiséggel várja vendégeit. Reméljük, hogy konyhánkkal és barátságos kiszolgálásunkkal kellemessé tehetjük a nálunk töltött idejét. Ételeinket igény szerint házhoz szállítjuk (a-la carte és előfizetésest egyaránt). Családi, baráti, ballagási évzáró rendezvények lebonyolítását vállaljuk kiszállítással is. A Tiszti Klubban esküvői rendezvények teljes körű lebonyolítását vállaljuk 100 főig. Éttermünkben a Chéque déjeuner a Sodexho s Ticket Restaurant étkezési utalványokat is elfogadunk. Megrendelés esetén a kiszállítás Jászberényben ingyenes.

Pusztamonostor

Pusztamonostor

Pusztamonostor első bizonyítható írásos említését Poopmonustora néven, az 1331-ből való Kerekudvar határleírásánál találjuk. 1387-ben Péter-Monostora néven említik a váci egyházmegye részeként, majd 1474-ben egy oklevél Papmonosthora néven jelöli. Ezt követően sokáig nem találunk adatokat róla sem a török defterek, sem a magyar adóösszeírások nem említik. A török hódoltság alatt valószínűleg elpusztult a település. A XVIII. század elején még pusztaként tartják számon, azonban e századtól már lakossága egyre gyarapodott. Sokan vándoroltak ugyanis ide a szomszédos jász településekről, illetve Heves megyéből. Lakossága ősidők óta római katolikus vallású. Településünk első kápolnáját 1723-ban építették. Önálló plébániája ekkor még nem volt, Jászfényszaru filiájaként szerepelt. Ma is álló templomunkat 1793-ban Thassy Rozália építette. Önálló plébániával 1838 óta rendelkezünk. Az 1848. évi áprilisi törvények nyomán a község nemesi jogállása megszűnt, polgári községgé alakult. 1854 óta közigazgatásilag a Jászsághoz tartozik. 1872-ben nagyközség lett. Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye megalakulásakor, 1876-ban a jászsági felsőjárás része. Községünkben 1904-ben Negyvennyolc címmel rövid életű ellenzéki lapot indítottak. 1942-ben már keskenyfilmes mozi működött településünkön, 1943-ban pedig könyvtárral gyarapodott községünk. Pusztamonostoron az évszázadok alatt több kastély, kúria épült,

Rákóczifalva

Rákóczifalva

Címer magyarázata: Rákóczifalva jelképe, szimbóluma nem is lehetne más, mint az 1991-ben a történeti értékek és hagyományok emlékére megalkotott nagyközségi címer. A címerpajzs kék mezejében aranyszínű kuruc lovas vitéz és a címersisakot helyettesítő kuruc süveg szimbolikus hirdetője a magyar és a helyi múlt töretlen tiszteletének. Az alsó részén zöld mezőben ezüst hullám a település határában kanyargó Tisza folyót jelképezi. A település története: A kedvező természeti tényezők, a folyó közelsége közrejátszottak a település kialakulásában. A folyótól l-2 km-re magas part húzódik, ide települt a falu. E magas partnak főleg árvízvédelmi szempontból van jelentősége. Magas homokhát húzódik a község nyugati szélén. Homokjának nagy része beépült a falu házaiba. A dombon l962. május 22. és június 30. között ásatásokat folytattak. Az előkerült formás, mintás cserépedények, bronz ékszerek, emberi csontok, furcsa alakú edények bizonyítják, hogy már az időszámításunk előtti időben is éltek itt emberek... A domb öt különböző korú temetőt rejt. * Legkorábban a bronzkor elején 3800 évvel ezelőtt temetkeztek ide. A dombot egy korai és egy késő avar népcsoport használta temetkezési helyéül...

Repülőmúzeum

Repülőmúzeum

A Múzeumba a belépés ingyenes. A szabadtéri és a fedett területen egyaránt szabad fényképezni, de csak a kordonon kívülről. Esetenként egy-egy gépet belülről is meg lehet tekinteni, szigorú felügyelet mellett.

Szent Erzsébet Kórház Nonprofit Közhasznú Kft.

Szent Erzsébet Kórház Nonprofit Közhasznú Kft.

Életünk folyamán mindannyian kerülhetünk abba a helyzetbe, hogy megbetegszünk és kórházba kényszerülünk. A kiszolgáltatottság érzése és az ismeretlen környezet szorongást, félelmet kelt bennünk. Köszönjük, hogy egészségének helyreállítását ránk bízta. Számunkra fontos az Ön gyógyulása, s őszintén reméljük, meg tudunk felelni bizalmának. Gyógyulását kollégáink kiváló felkészültségükkel, Kórházunk korszerű ellátással segíti. Ahhoz, hogy a Kórházunkban töltött napjai - a lehetőségekhez képest - kellemesen teljenek, Kórházunk házirendjét ismertetjük Önnel. Kérjük, ismerje meg gyógyító közösségünket, melynek minden tagja képességei, és lehetőségei arányában azzal a céllal dolgozik, hogy Ön minél előbb újra otthonában, családtagjai körében folytathassa megszokott eddigi életvitelét. Kívánjuk Önnek, hogy gyógyulása mielőbb bekövetkezzen.

Szent István egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Kar

Szent István egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Kar

A Jászberényi Főiskolai Kar jogelődjét 1917-ben gróf Apponyi Albert kulturális minisztersége és jászberényi országgyűlési képviselősége idején, az ő személyes támogatásával alapították. 1959-ig középiskolaként, majd 1959-75 között érettségire épülő három éves Felsőfokú Tanítóképző Intézetként működött. 1975. szeptember 1-jével - a többi tanítóképzővel együtt - tanítóképző főiskolává minősítették. A levelező tagozati képzés 1994-től indult dinamikus növekedésnek, elsősorban a nem tanítói szakokon. Az 1995/96-os tanévtől új képesítési követelményeknek megfelelő 4 éves tanító-szakos képzés indult el. Egyidejűleg nappali tagozaton is önálló szakká alakultak át a szociálpedagógus és a művelődésszervező szakok, illetve a könyvtár szak a könyvtár- művelődésszervező szakpáron belül kapott helyet. A levelező tagozaton mindegyik szak önállóan működik a mai napig. 1998-tól a gödöllői egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karával való együttműködésben - annak kihelyezett levelező tagozataként - elindult a képzés a humán erőforrás menedzser szakon is...

Szolnok - Irány Magyarország

Szolnok - Irány Magyarország

A 76 500 lakosú megyei jogú város, Budapesttől 100 km-re keletre, a Tisza és Zagyva folyók találkozásánál, az Alföld vízi, szárazföldi és vasúti csomópontjában fekszik. A fővárossal a 4-es főközlekedési út és forgalmas vasútvonal köti össze. Szolnok igazgatási, gazdasági, kulturális, idegenforgalmi, oktatási és egészségügyi központ, közlekedési adottságai is kiválóak. A Tisza biztosítja a folyami szállítás lehetőségét. Légi közlekedésre a város sport- és katonai repülőtere ad lehetőséget. Szolnok kulturális élete rendkívül színes. Többek között a nagy múltú Művésztelep, az országosan elismert Szigligeti Színház, képzőművészeti és iparművészeti tárlatoknak helyet adó Galéria és a Damjanich János Múzeum öregbítik a város hírnevét...

Szolnok - Wikipédia

Szolnok - Wikipédia

Szolnok megyei jogú város, Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelye. A Tisza partján fekszik a folyó egyik legfontosabb átkelőhelyénél, elsősorban e helyzet befolyásolta a fejlődését hosszú története során. Rokon nevű történelmi vármegyék: Belső-Szolnok vármegye utódjaként Szolnok-Doboka vármegye (területe a trianoni békeszerződés után Románia része lett) valamint a mai Heves megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye elődjeként Heves és Külső-Szolnok vármegye. Szolnok az Alföld közepén, Budapesttől 100 km-re, a Tisza partján, a Zagyva torkolatánál fekszik. Éghajlata kontinentális, a forró, száraz nyarat általában hideg tél követi. Ezen a tájon legmagasabb a napsütéses órák száma, az átlagos csapadék mennyiség 480-500 mm. A természeti adottságok közül kiemelkedő, hogy a város és térsége igen gazdag élővizekben. A Tisza és a Zagyva mellett a Holt-Tisza és a Holt-Zagyva is bővelkedik természeti értékekben...

Tuti menü